Gepost op

Leven met een auto-immuun ziekte

~ my immune system attacks itself, what’s your super power? ~

In 2021 zijn er meerdere vormen van psoriasis bij mij geconstateerd. Deze auto-immuun ziekte kan op sommige momenten echt voor ongemak (= pijn) zorgen, maar ik schaam me er niet voor! Dit hoort ook bij mij en dat heb ik volledig geaccepteerd.

Hieronder een kort overzichtje welke vormen ik dagelijks met mij mee draag.

Psoriasis vulgar

Ik heb rode schilferige plekken aan de strekzijde van mijn armen. Eerst was het alleen aanwezig op mijn rechter elleboog en na een paar maanden ontwikkelde het zich ook op mijn linker elleboog. Tijdens het voorjaar heb ik ook plekjes op mijn handen en/of voeten die pijnlijk zijn.

Psoriasis guttate

Daarnaast heb ik kleine roze of rode plekjes die verspreid over mijn hele lichaam voorkomen. Deze plekjes komen en gaan en laten verschil in pigment al een soort litteken achter op de huid.

Psoriasis capitis

Op mijn hoofd lijkt het soms of ik roos heb door de schilfertjes, maar er onder zitten rode plekken die erg kunnen jeuken.

Psoriaisis inversa

Terugkijkend had ik dit als eerste in mijn navel, maar wist ik nog niet wat het was. In 2021 kreeg ik last bij mijn liezen, schaamstreek, bilnaad. Sinds kort heb ik het af en toe in mijn gehoorgang. De plekken zijn vaak felrood, jeuken enorm, en door het sneller zweten eerder nattend en dus minder schilferend. Hierdoor kunnen wel weer schimmelinfecties ontstaan.

Hoe verzorg ik deze auto-immuun ziekte?

Al 2 jaar ben ik aan het experimenteren wat voor mij passend is om – met zo min mogelijk zooi – er het minste last van te hebben.

In de loop der tijd heb ik ontdekt, dat één van de triggers mijn hormoonhuishouding is. Zodra dat mijn menstruatie er aan komt, vlammen bepaalde vormen extra op.

Gerelateerd aan wat hormonen veroorzaken in mijn lichaam, is stress dus een logische trigger. Dankbaar ben ik dat ik iedere dag met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig mag zijn. Ik weet onrust goed te reguleren en indien nodig extra aandacht aan te besteden.

Een andere trigger is zoet. Eet ik meer zoetigheid dan speelt het ook erger op. Ik stoei nog steeds met het vinden van een duurzaam passend eetpatroon.

In de loop der tijd ben ik iets waakzamer geworden met betrekking tot letsel aan mijn huid (bijvoorbeeld: zonnebrand, schaafwonden, snijwonden etc.). Aangezien deze zich tot nieuwe plekjes kunnen manifesteren.

Om mezelf zo veel mogelijk comfort te bieden, zijn er een aantal dingen die voor mij werken, namelijk:

  • Ik draag ondergoed van het merk ’Seducci’ . Dit is naadloos en absorbeert lichaamsvocht super goed.
  • In de ochtend gebruik ik ‘NAQI Anti Friction creme’ voor mijn liezen.
  • Preventief smeer ik in de avond alle plekjes in met ‘Bee Calm’, een stick met een combinatie van honingwax en olijfolie balsem. Deze heeft een antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, naast ingrediënten die een kalmerend effect hebben en jeukende huid afkoelen.
  • Ik neem één keer per dag 3 druppels vitamine D3 & K2 gemengd in een glas jus d’orange. Deze druppels verminderen bij mij de aanmaak van de huid.
  • Voor het slapen gaan neem ik een probiotica supplement.
  • Iedere ochtend smeer ik me helemaal in met body butter (ook na het douchen).
  • Ik drink iedere dag ontzuringsthee. Door het zuur-base evenwicht in mijn lichaam te herstellen wordt de huid niet meer overbelast met teveel zuurhoudende afvalstoffen. 
  • Als ik pijnlijke plekken heb, dan neem ik een dode zeezout bad en smeer ik Vetramil Honingzalf. De zalf werkt verzachtend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Door de vette samenstelling blijft deze ook in een natte omgeving goed op zijn plaats. Het zeezout vermindert jeuk, en maakt mijn huid minder droog en verwijdert huidschilfers. Mijn haren/hoofdhuid was ik dan met tea tree shampoo. Dat voelt meteen verkoelend aan op mijn hoofd.