Gepost op

Etherische oliën en zwellingen

Een vervelende boodschap die een paardeneigenaar kan krijgen van de dierenarts is de mededeling 6 weken stalrust.

Enkele weken geleden was ons paard met zijn weidemaatjes in een drafje de wei opgegaan en verstapte zich. Domme pech natuurlijk, maar voor hem was het linea recta terug naar stal en werden wij onmiddellijk geïnformeerd.

De dierenarts had na het uitverdoven en het maken van röntgen foto’s (zie foto) geconcludeerd dat er gelukkig niks gebroken was, maar wel dat het ligament van zijn kogelgewricht zwaar gekwetst was.

De opeenvolgende 6 weken mocht ons paard dagelijks alléén in een paddock vertoeven en 2 maal per dag het been koelen voor de zwelling te verminderen. Daarnaast kreeg hij voor de eerste dagen pijnstillers, want dat hij pijn had was duidelijk te zien aan zijn ogen.

De afspraak voor de tussentijdse controle werd gepland aan het begin van de 3de week stalrust.

Vanaf de eerste week stalrust, gaf ik ons paard extra 2 maal per week een plaatselijke massage met Young Living Cypress olie erbij om de zwelling te doen minderen. De week erna kreeg hij van mij een volledige Equine Raindrop Massage.

De derde week was aangebroken en de dierenarts kwam voor de tussentijdse controle. Wij vonden dat super spannend om te horen op welke voet we verder zouden moeten gaan.

De algemene check werd gedaan en hij moest in stap en draf ‘voorlopen’. Binnen 10 minuten was het oordeel dat hij weer als vanouds liep en er geen tekenen meer waren van de kwetsuur.

Ik heb mezelf even moeten knijpen, want daar had ik nog niet op gerekend. Ik was zo blij dat hij weer terug mocht bij zijn weidemaatjes en dat we weer samen mochten gaan werken.

Ik kreeg wel de vraag van de dierenarts wat ik extra had gedaan om dit te verwezenlijken.