Gepost op

Zonder pijn kun je niet groeien

~ Hoe stiller je wordt, hoe meer je kan horen ~

Tijdens de VRT.BE televisie uitzending van ‘Van Gils’ deelt een wetenschapper zijn ervaring met meditatie.

Een aantal jaren geleden had ik wel van meditatie gehoord, maar associeerde ik dit met iets negatiefs. Tot op een moment in mijn leven ik met een diep dal werd geconfronteerd en ik mijn rust begon te hervinden tijdens stilte momenten of geleide meditaties. Tijdens slapeloze nachten van de stress, luisterde ik naar speciale slaapmuziek zodat ik mijn slaap kon hervatten.

Als ik naar de jeugd van tegenwoordig kijk, maak ik mij toch enigszins zorgen. Zij leven in een wereld waarin social media centraal staat. Zij verwachten onmiddellijk een reactie van hun medemens en worden zeer onrustig als er niet à la minute een tegenbericht komt.

In mijn praktijk zie ik ook steeds meer jong volwassenen die niet alleen erg onzeker zijn, maar ook al op een vroege leeftijd kampen met burn-out klachten. Social media speelt hier een cruciale rol in, want het kunnen afschakelen en bewust leven gaat aan velen voorbij.

Ik vind het dan ook geen slecht idee om meditatie in het dagelijks onderwijs te integreren. Ook al groei je tijdens moeilijke momenten in je leven, voorkomen is soms toch beter dan genezen.